Guru Hanya Mengajar BUKAN Mendidik?Gambar sekadar hiasan


 
Disiplin pelajar sekolah semakin merosot hari ini apabila para guru tidak berupaya membentuk disiplin mereka kerana dihadkan oleh Kementerian Pelajaran.

Ahli Parlimen Firdaus Jaafar (PAS-Jerai) berkata, guru tidak mempunyai kuasa untuk mendenda atau menghukum pelajar walapun mereka melakukan kesalahan.

"Banyak perkara guru tidak boleh tunaikan atau denda pelajar hatta menyuruh mereka berdiri lama dalam bilik darjah, tarik rambut, tarik telinga, cubit, ketuk ketampi, jerkah atau jeling pun tidak boleh,"katanya dalam perbahasan menjunjung Titah Yang di-Pertuan Agong.

Katanya, peraturan melarang guru bertindak sedemikian ini dikemukakan oleh kementerian.

Sepatutnya, kata Firdaus, kementerian perlu mendapat pandangan daripada guru-guru bagaimana tindakan yang perlu dilakukan untuk mengawal disiplin pelajar.

"Apa pendekatan baru untuk mengawal disiplin pelajar? Bukannya terus mengeluarkan peraturan itu, akhirnya guru tidak mampu membentuk disiplin anak-anak," katanya.


Sementara itu, Ahli Parlimen Ahmad Kasim (PKR-Kuala Kedah) mengakui disiplin pelajar merosot ekoran kerajaan menukar Kementerian Pendidikan kepada Pelajaran.

"Dahulu kementerian yang terlibat adalah Kementerian Pendidikan oleh kerana dasar BN ubah jadi Kementerian Pelajaran, akhirnya guru dihadkan mengajar sahajalah,"katanya.


Katanya, perbezaan ini menyebabkan dasar itu berubah jadi guru-guru bukan mendidik tetapi guru-guru mengajar.
 
Sumber : HarakahDailyAdmin : Apa pendapat anda?

Ulasan

BACAAN POPULAR

Kod Makanan E471, E472 - Halal atau Haram?

BAHAYA POLISTERIN: Tolong Berhati-hati

Pesanan Buat Semua Pelajarku

Mahalnya Sumbangan PIBG