SPPBS : Apa Sudah Jadi?...Part I


Assalamualaikum wbt...

Sistem Pentaksiran Pendidikan Berasaskan Sekolah (SPPBS) adalah sistem yg nampak comel atas kertas....namun SPPBS adalah antara sistem pendidikan yang tidak relevan yang pernah diperkenalkan.
Kenapa SPPBS tidak relevan?
1. Mengurangkan minat murid untuk mengulang kaji pelajaran kerana murid yg gagal menjawab eviden tertentu (penilaian dalam SPPBS) boleh mengulang jawab semula sampai murid boleh menguasai tajuk Pembelajaran dan Pengajaran (P&P) tersebut. Tentu sekali ini tidak adil bagi murid yg rajin dan sentiasa bersedia.

2. SPPBS biasanya dibuat selepas setiap sesi P&P (secara teorinya). Secara praktikalnya SPPBS kebanyakkannya dibuat pada sesi P&P lain memandangkan masa 35 minit untuk setiap sesi amat tidak mencukupi...kerana setiap kali sesi P&P, seorang guru bukan sekadar mengajar tetapi perlu menjadi guru disiplin (mengawal kelas) dan perlu melayani "iklan-iklan" lain.....pengumumanlah, ada murid hendak ke tandaslah, ada murid yg dipanggil oleh guru2 tertentulah..dan macam2 lagi iklan. Apabila dibuat pada sesi P&P lain, ramai murid telah lupa ingatan dan tidak bersedia (walaupun telah dimaklumkan lebih awal)

3. Sangat menambah beban kerja guru. Begitu banyak eviden yg perlu disiapkan, disemak, ditanda (/) dan dikey in oleh guru. Contohnya aku sendiri mengajar mata pelajaran sejarah tingkatan 2...ada 68 eviden perlu dibereskan....(belum termasuk band 6: untuk murid yg paling sempurna dan beradab). Aku mengajar 3 kelas sejarah. Purata murid  45 orang untuk setiap kelas. Itu belum termasuk mata pelajaran lain....dan kelas2 lain.

4. Sangat membazir....terutamanya kertas. Banyak sangat kertas digunakan. Guru2 tidak cukup ruang untuk menyimpan eviden2 yg hendak disemak dan belum disemak. (Bilik SPPBS hanya untuk  eviden2 terbaik murid). Bilik guru yg sempit menjadi semakin sempit....dan sesak....dan panas.

5. Kebarangkalian murid meniru dan berbincang adalah sangat tinggi kerana semasa menjawab eviden SPPBS murid2 duduk agak rapat antara satu sama lain seperti sesi P&P (tiada masa hendak menjarakkan kerusi dan meja....kerana sejak ada SPPBS guru2 memang sentiasa terkejar2...apatah lagi jika mengajar sesi petang)

6. Paling teruk ada guru yg meminta murid2 membawa buku yg mengandungi eviden SPPBS mata pelajaran tertentu ke rumah untuk dijawab (seperti menjawab soalan latihan)...ini bukan guru sekolah aku tetapi guru kepada anak seorang rakan guru.


Jika hendak disenaraikan di sini memang banyak sangat kelemahan SPPBS dari segi pelaksanaanya pada kaca mata seorang guru....

Jadi adalah lebih baik sistem ini dikaji semula oleh pihak yg bertanggungjawab di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Sebagai seorang pendidik secara peribadi aku mencadangkan supaya sistem ini diberhentikan secara berperingkat. Jika KPM tidak mahu sistem berorientasikan peperiksaan sepenuhnya....tirulah sistem di universiti. Peperiksaan akhir tahun 60% contohnya. Projek utama 20%, projek mini 10%....dan paling penting kehadiran 10%...sekurang-kurangnya ini boleh mengurangkan masalah ponteng dikalangan murid sekolah..kerana masalah ponteng adalah masalah utama di kebanyakkan sekolah terutamanya sekolah harian.

Fikir2kanlah.... Cuba jadi guru sebulan dua....baru tahu beban kerja guru sekarang macam mana. Memang membebankan.....belum campur beban menangani pelbagai sikap murid remaja zaman sekarang....??Admin :
Menambahkan beban kerja guru bukanlah perkara pokok di sini...Perkara pokoknya.. aku secara peribadi tidak nampak SPPBS ini akan mencapai objektif penglibatan murid dalam P&P secara optimum...kerana ramai murid mengambil mudah sesi P&P dan SPPBS ...atas alasan boleh mengulang. Prestasi berdasarkan band juga tidak dapat mengukur prestasi sebenar murid kerana kebarangkalian murid meniru @ 'dibenarkan' meniru sangat tinggi....dan apabila seorang wakil dari KPM ditanyakan sejauh mana SPPBS ini boleh menjadi kayu pengukur dalam menentukan aliran murid semasa tingkatan 4 nanti. Beliau menjawab "..masa depan biar ALLAH yg tentukan..."? Whatttt?! Aku menghadiri kelas agama ke apa?BACAAN POPULAR

Kod Makanan E471, E472 - Halal atau Haram?

Mahalnya Sumbangan PIBG

Selamat Hari Bapa:)

BAHAYA POLISTERIN: Tolong Berhati-hati